Nutriční srovnání středomořského a tuzemského způsobu stravování
Jídelníček sestavený podle zásad středomořské stravy je na první pohled bohatší a působí energeticky vydatně. To je dáno zejména vysokým podílem zeleniny a pestrostí ve výběru potravin. Z pohledu energetické vydatnosti je to trochu klam, tuzemský jídelníček má o 100 kJ více. Hlavní rozdíl však spočívá v nutričním přínosu. Středomořský jídelníček má významně lepší spektrum mastných kyselin – nejvýznamnější je dominance MUFA a PUFA (u českého převládají SFA) a vyšší příjem vlákniny a fytosterolů.
Jak ozdravit játra?
O játrech je známo, že mají vysokou regenerační schopnost, takže kupříkladu poškození po akutním zánětu se může zcela zhojit. K tomu je ale potřeba dostatečný příjem energie, bílkovin a vitaminů, především vitaminu B1, kyseliny listové, vitaminu B12 a vitaminu K a C. Při stavech, kdy je přítomen ascites, je doporučováno omezit příjem soli.
Důležité je také věnovat pozornost skladbě tuků (přednost mají rostlinné oleje před nasycenými a ztuženými tuky, doporučován je zvýšený příjem tuků s vysokým zastoupením n-3 mastných kyselin, což jsou v praxi především tučné mořské ryby a olej z lněných semen), vynechání alkoholu a pravidelný pohyb. Důraz by měl být kladen i na čerstvost a pestrost potravin a šetrnou tepelnou úpravu bez smažení nebo pečení za vysokých teplot.
V lidovém léčitelství se k ozdravění jater využívá především ostropestřec mariánský.