Tato skupina potravin zahrnuje velmi široký sortiment, v rámci kterého najdeme mnoho nezdravého, ale samozřejmě také potraviny vhodné. Při výběru je důležité respektovat některá pravidla a číst údaje na obalech.
Instantní jídla
Jejich příprava je rychlá, ale z výživového hlediska většinou nepředstavují žádnou výhru. Vedle řady přídatných látek a soli zpravidla obsahují značné množství tuku, často s obsahem trans-mastných kyselin. Trans-mastné kyseliny jsou velmi rizikové, protože zvyšují jak celkovou hladinu cholesterolu, tak LDL-cholesterol a snižují hladinu prospěšného HDL-cholesterolu. Podle recentních studií se také ukazuje, že trans-mastné kyseliny přispívají k rozvoji abdominální obezity, se všemi jejími zdravotními dopady. Nevýhodný je i vysoký glykemický index instantních potravin.
Instantní potraviny bývají oblíbenou volbou na dovolené, ale i tady je možné použít vhodnější varianty. Především nákup čerstvé zeleniny a ovoce na trzích v zahraničí může být vedle výživového profitu i zážitkem, mléčné výrobky a pečivo také nebývají zátěží pro peněženku. Teplá jídla během dovolené můžeme oželet, stačí popř. polévka, zmíněné zeleninové saláty, ke svačině ovoce doplněné jogurtem, kopeček zmrzliny.
Z nabídky instantních jídel lze doporučit pouze nízkoenergetické vysokoproteinové produkty, tzv. VLCD (Very Low-Calorie Diet) např. Redita, Modifast, Optifast. Tyto výrobky je možné občas využít jako náhradu jednoho jídla (např. na dovolené) a jsou k zakoupení v lékárně. Pouze v případech těžké obezity jsou využívány jako jediný zdroj výživy, a to výhradně pod lékařským dozorem.
Jinou otázku představují instantní potraviny k přípravě pokrmů – např. pudinkový prášek, knedlíky v prášku atd. Zde není co namítat. Konkrétně pudink je vhodný i pro diabetiky nebo osoby s nadváhou, u kterých nahradí jiné sladkosti.
Oproti tomu je třeba být na pozoru u instantních prášků k přípravě nápojů. Obsahují prakticky pouze cukr, nevýhodou jsou také obsažená barviva. Jako u všeho ostatního platí, že občasná konzumace neuškodí, ale časté používání není namístě. Především děti neučme pít sladké nápoje, ať instantní nebo jiné. Chuti na sladké se přivykne velmi rychle a později těžko naučíme pít dítě čistou vodu nebo ovocný čaj.
Konzervované potraviny
Konzervovaná masa a hotová jídla bývají velmi tučná, proto je vůbec nekupujte. Konzervy ale zcela nezatracujte – konzervované fazole, hrách, cizrna, rajčata, sterilovaná zelenina, ryby v konzervě apod. by měly mít stálé místo ve vaší spíži.
Fast food
Studie jednoznačně prokazují, že sladké nápoje a potraviny typu fast food souvisí s nárůstem obezity u adolescentů. Oblíbenost fast foodu je značná, což souvisí i s mnoha psychologickými faktory – velkou roli tu hraje příjemné, barevné prostředí, možnost soudružnosti s kamarády např. při oslavě narozenin, jídlo za odměnu, lákavé dárečky atd.
Základní menu u McDonald’s – hamburger, střední hranolky a 500 ml Coca-Coly má energetický obsah 2 900 kJ, což je více než polovina denního doporučeného energetického příjmu při redukční dietě. Je možné si zde vůbec vybrat „zdravé jídlo“? Přijatelnou variantou je např. zeleninový salát bez dresinku a hamburger. Samozřejmě občasná návštěva fast foodu zdraví neohrozí, riziková je však pravidelná konzumace.
Tab. 1: Energetické hodnoty – konzervovaná, instantní jídla a fast food
Ocet, sójová omáčka, worcester, hořčice a kečup. To jsou základní kuchyňské přísady, které dodají jídlům tu pravou chuť. Jsou ale vhodné i pro hubnutí?
Ocet
Energetická hodnota je zanedbatelná, zato využití při přípravě jídel (zejména ochucení salátů) je široké. Ocet se vyrábí v mnoha příchutích (vinný, jablečný, červený, balzamikový), takže si můžete dopřát různé variace salátů. Zajímavostí je, že přídavek octa snižuje i výsledný glykemický index pokrmu.
Kečup
Tradiční kečup obsahuje velké množství cukru, není tedy pro redukci hmotnosti vhodný. Namísto kečupu raději používejte sterilovaná rajčata, rajské protlaky, popř. fit kečupy se sníženým obsahem cukru. Rajčata a rajské protlaky obsahují značné množství antioxidační látky lykopenu, proto je využívejte co nejčastěji.
Majonézy
Tradiční majonéza je velmi tučná, obsah tuku ve 100 g dosahuje téměř 80 g. Vhodnější variantou jsou proto majonézy light nebo ještě lépe doma připravené náhražky majonézy. Příprava je jednoduchá – zakysanou smetanu nebo jogurt ochuťte solí, pepřem a přidejte nasekanou petrželku nebo cibulku i s natí. Pro zvýraznění chuti můžete použít i lžíci klasické majonézy, česnek nebo trochu hořčice či kečupu. Doma připravované majonézy z oleje a syrových vajec nelze doporučit s ohledem na možné riziko alimentárních nákaz.
Slané pochoutky
Chipsy, křupky a další pochoutky jsou velmi oblíbené, ale rozhodně nejsou ve výživě přínosem. Jejich nevýhoda spočívá především ve vysokém množství tuku a tedy i energetické hodnotě. Bývají spojovány se sledováním televize nebo čtením, proto si jejich konzumaci plně neuvědomujeme a sníme tak značné množství bez výraznějšího uspokojení z jídla. U dětí mnohdy nahrazují „klasické“ jídlo a přispívají k rozvoji obezity. Odnaučit se ujídat tyto pochoutky při zmíněných činnostech bývá složité. Pro začátek je dobré se pokusit nahradit méně vhodné potraviny výhodnějšími variantami. Ideální je na proužky nakrájená zelenina (namísto tyčinek zkuste řapíkatý celer, salátovou okurku nebo mrkev) nebo na kostičky nakrájené ovoce napíchané na párátka.
Tab. 2: Energetické hodnoty – omáčky, dresinky, pochutiny
Publikováno v časopise Sestra v diabetologii 2/2010.